+359 877 305360; +359 2 865 0555

Козевъдство

Козевъдството е един от най-старите отрасли на животновъдството на територията на България. Ярешкото месо има много специфични качества, по които се отличава от другите видове, като в много части на света се счита за деликатес.

Тези животни използват планински и предпланински пасища, включително стръмни и труднодостъпни терени, което гарантира тяхното екологично и натурално хранене, от което месото им е изклютително чисто. Притежават добри адаптационни способности и могат да се отглеждат, както по единично, така и по-интензивно във фермите на компанията.

Увеличаващото се търсене на диетични и екологично чисти продукти насочва вниманието към ярешкото месо. Именно то е по-богато на витамините А, В1 и В2 в сравнение с всяко друго месо.

ПОРОДИ

В България  се отглеждат се предимно местни породи кози, но се срещат и ангорски породи, отглеждани заради вълната. Най-разпространените породи са – Българска бяла млечна коза и Калоферска дългокосместа коза.