+359 877 305360; +359 2 865 0555

Говедовъдство

Говедовъдството е водещият подотрасъл на животновъдството в България, в който са развити месното, млечното и комбинирано направление. Телешкото месо е много търсено, богат изтoчник на витамин B12, съдържа и голямо количество желязо и цинк.

С раждането си малките биват отглеждани неразделно от майките, като по този начин те получават така важното за развитието им естествено млечно хранене. Това, съчетано със свободната паша в естествено чисти райони, богати на ливади и пасища предполага тяхното безстресово развитие.

Една голяма част от телетата се отглеждат в малки местни стопанства, в близост до естествените райони на местообитание, а друга – в специализираните бази на компанията. На всички животни се осигуряват необходимите им фураж и витамини, подпомагащи здравето и цялостното им състояние. Естественият начин на отглеждане и висококачественият богат национален геофонд са главните фактори, които правят месото от тези животни предпочитано и с уникални вкусови качества.

ПОРОДИ

В страната се отглеждат множество породи, но месодайните са – Родопско късорого говедо, Българско сиво говедо, Черношарено говедо, Кафяво говедо, Българско родопско говедо, Монбелиард, Симентал, Абердин Ангус, Херефорд, Шароле, Лимузин.